Tvilsomme påstander om Maidan-revolusjonen

Klassekampen videreformidler ukritisk påstander om at georgiske snikskytere skjøt på alle parter under Maidan-revolusjonen i Ukraina i 2014. Historien er lite troverdig.

Publisert Sist oppdatert

Konflikten i Ukraina står i første rekke i Russlands propaganda-krig mot Vesten. Samtidig er det klart at det også finnes betydelig høyreradikale krefter i ukrainsk politikk, og blant dem som slåss mot pro-russiske og russiske soldater i Øst-Ukraina.

En sentral del av den russiske fortellingen om Ukraina er at det var fascistiske krefter, støttet at utlandet, som sto bak demonstrasjonene og opprøret på Maidan-plassen i februar 2014, og at store deler av volden der ble utført eller fremprovosert av disse kreftene, ikke det russiskvennlige regimet til Viktor Janukovitsj.

Den siste omdreiningen i fortellingen om hva som skjedde på Maidan-plassen er en kort italiensk dokumentarfilm. Den ble sendt på den Berlusconi-eide Kanal 5 den 15. november i programmet Matrix, og er laget av journalisten Gian Micalessin. Her gjentas i hovedsak gamle påstander, som jeg ikke går inn på her, men de som er interessert kan sjekke disse hos nettstedet StopFake.org, som har spesialisert seg på å ettergå russisk propaganda.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS