NYHET

Landbrukspolitikken sponser usunn mat

Rødt kjøtt byr på utfordringer både for klimaet og helsen. Likevel er storfedrift basert på importert kraftfor en grunnplanke i det norske landbrukssystemet.

Publisert Sist oppdatert

Det norske landbruket handler selvfølgelig hovedsakelig om å brødfø nordmenn. Og for de aller fleste av oss, er dette egentlig det eneste direkte forholdet vi har til landbruket: igjennom melken vi drikker og kjøttet og kornet vi spiser. Derfor det naturlig å begynne denne artikkelserien om det norske landbruket her, med oss forbrukere.

Som forbrukere kan vi ha en rekke bekymringer til landbruksvarene vi kjøper i butikken – forbundet med slikt som dyrevelferd og klima, som vi skal komme tilbake til – men når vi rent faktisk er i butikken, er det gjerne én ting vi tenker mest på: Og det er prisen på varene, forklarer professor i sosialmedisin Steinar Krokstad.

Det er naturligvis en forenkling, fordi vi tenker åpenbart også på hvor deilig varen smaker – og kanskje også hvor sunn den er for oss. Men det er prismekanismen som er dominerende. Og den har gjort oss tykkere, mener Krokstad – til den grad at den er blitt et stadig mer alvorlig folkehelseproblem.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS