IDEER

For filosofen Josef Pieper omfatter vår virkelighet en trosvirkelighet, skriver Henrik Holm i denne artikkelen. Med sin skulptur Pietà skapte Michelangelo en ung, rolig og himmelsk jomfru Maria.

«For å være tro mot virkeligheten trenger vi Gud»

En kort innføring i Josef Piepers filosofi.

Publisert Sist oppdatert

Josef Pieper leses fortsatt i dag, og det er en stadig voksende forskning rundt hans filosofiske forfatterskap innenfor tysk, fransk og engelskspråklig faglitteratur. Likevel er det ikke mange som har hørt om ham i Norge.

I katolske kretser er han fortsatt en viktig person, særlig fordi den tidligere pave Benedikt XVI meget ofte refererer til Pieper. I forbindelse med opprettelsen av et Josef Pieper-forskningsinstitutt ved Teologisk Fakultet i Paderborn kom Benedikt med en hilsen hvor han fortalte om hvilken betydning Pieper har hatt for ham.

En teolog og filosof som stod Pieper meget nær, både som forbilde og som impulsgiver, var Romano Guardini. Flere temaer knyttet ham til det liturgiske oppbruddet Guardini stod i spissen for: Liturgiens betydning, den betydning den katolske kulten og eukaristien har for kulturen, den eksistensielle drivkraften i filosofiske spørsmål, og betydningen av bønn og teologisk språk.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS