Øystein Sjølie reagerer på at pressen ofte gjengir de mest katastrofale klimascenarioene og lager oppslag av FNs generalsekretær António Guterres dystre uttalelser blant annet om at menneskeheten står overfor «kollektivt selvmord». – Det er ikke noe grunnlag for det i noen IPCC-rapporter, sier han til Minerva.

Reagerer på katastrofeprognoser fra media: – Skjønner ikke hvorfor klimaforskere ikke protesterer

Øystein Sjølie mener det er urovekkende forskjeller på hva IPCC-rapportene faktisk sier og hva pressemeldinger og oppsummeringer i media opplyser om.

Publisert

«Har IPCC overlevd sin hensikt?»

Det er spørsmålet den amerikanske professoren Roger Pielke jr. stiller i en kritikk av den siste rapporten fra FNs klimapanel (IPCC). Rapporten er en såkalt synteserapport, en sammenfatning av tre delrapporter som kom fra høsten 2021 til i fjor.

«IPCC er en viktig institusjon. Jeg har ofte sagt at dersom den ikke eksisterte, måtte vi ha funnet den opp», skriver Pielke, og fortsetter med nettopp fordi IPCC ofte holdes frem som en modell for hvordan man kan fremskaffe et vitenskapelig grunnnlag, må panelet også moldes mot de høyeste standarder.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS