KOMMENTAR

Høyre må bli seriøse om formuesskatten

Den nye rapporten om formuesskatt viser slett ikke at formuesskatt skaper arbeidsplasser, slik DN helt misvisende skriver. Men den viser at Høyre fortsatt håndterer spørsmålet dårlig.

Publisert Sist oppdatert

I morgen legges statsbudsjettet frem. Etter åtte år med borgerlig regjering blir det formodentlig nok et budsjett med små eller ingen lettelser i formuesskatten – til tross for at alle partiene på borgerlig side har programfestet at den skal avvikles eller reduseres. Hvorfor er det slik?

En ny rapport fra Frischsenteret og Senter for skatte- og atferdsforskning ved NMBU om virkningene av formuesskatten – på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet – gir noe av svaret. Og selv om departementet styres av Venstres Iselin Nybø, er rapporten først og fremst et slag for Høyre – som sterkest forbindes med saken – og for partiets argumenter mot denne skatten.

Selv om rapporten svekker noen av Høyres argumenter vesentlig, er den likevel ikke så dårlig nytt for dem som vil redusere formuesskatten, som mediedekningen kan gi inntrykk av. DN omtalte i går funnene i rapporten fullstendig misvisende, og skriver at rapporten slår fast at «økt formuesskatt skaper flere arbeidsplasser». Denne vinkelen er forutsigbart snappet opp av alle landets opposisjonspolitikere, som nå bruker dette påståtte funnet som sannhetsbevis.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS