DEBATT

Et problem med postmoderne tenkning er at forskningens mål er aksjonistisk snarere enn sannhetssøkende. Dette kan illustreres gjennom covid-19-debattene, blant annet om bruk av munnbind. Den forskningsmessige fasit er at vi ennå ikke vet om munnbindpåbudene var noe viktig virkemiddel, skriver Kristian Gundersen.

Forskningens rolle er ikke å tjene samfunnet, men sannheten

Det er en god ting at man prøver å begrunne politiske beslutninger i forskning. Men hva er forskningsbasert politikk og hva er politikkbasert forskning?

Publisert Sist oppdatert

I samfunnsdebatten hører man ofte utsagn av typen «forskning viser at», som om dette er et sort/hvitt-spørsmål. Det kan virke fornuftig, ikke fordi forskning er ufeilbarlig, men fordi forskning tross alt skulle være det beste vi har.

Men spørsmålet er mer komplisert. Forskningsmessige konklusjoner kan være beheftet med en stor eller liten sikkerhet som bør påvirke hvor mye autoritet den skal tillegges. Det foreligger også systematiske skjevheter, som ideologiske og økonomiske bindinger. Når slike bindinger knyttes til stor metodologisk usikkerhet går det fort galt, det oppstår historiefortellinger som gis vitenskapelig autoritet. Dette er problematisk fordi forskningsmessig autoritet påberopes på alle samfunnsområder enten det gjelder økonomi, pedagogikk, barnevern, naturvern eller tunnelbygging.

Det er ikke populært å si det, men forskning burde rangeres i et hierarki etter hvor sikre forskningsresultatene er. For eksempel har man stor tillit til energilovene, og det er uproblematisk å hevde «forskning viser at» vi ikke bør satse på perpetuum mobile (evighetsmaskiner), som energiløsning. Selv om enigheten heller ikke her er absolutt, vedder jeg gjerne livet på energilovene.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS