NYHET

Kan svensk kriminalforskning stoles på?

Svenske tiltak rundt vold og kriminalitet, kan ha basert seg på uriktig forskning. Dette fremkommer i en fersk rapport som gransker det Bråttsförebyggande rådet (Brå).

Publisert Sist oppdatert

Brå hører under justisdepartementet, arbeider på vegne av den svenske regjeringen og har ansvar for å fremskaffe kunnskap om lovbrudd, offer og gjerningspersoner. Kunnskapen er basert på forskning, legges til grunn for tiltak for forebyggelse av kriminalitet og brukes for å utvikle politikk på feltet. Brå skal også bidra til forebyggende arbeid med voldsbasert ekstremisme, samt har ansvaret for svensk kriminalstatistikk og den årlige Nationella trygghetsundersökningen.

Nå slår en fersk rapport sprekker i tiltroen til Brås uavhengighet. Rapporten bærer tittelen «Går det att lita på Brå?» og peker på at forskningsinstituttet er underlagt justisdepartementet. Spørsmålet er om dette påvirker forskningsresultatene. Flere personer har fortalt om hvordan ledelsen hos Brå utsetter dem for direkte press for å endre funn som av politiske, ideologiske og andre årsaker ikke er ønskelige. Det uttrykkes også at det finnes en åpenbar mulighet for politimyndigheter og andre til å påvirke forskningsresultatene gjennom å gjøre detaljerte bestillinger om hva de ønsker kartlagt. Ved å formulere forskningsspørsmålet, kan resultat påvirkes.

Les hele rapporten her.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS