NYHET

Specialförbanden övar nationellt försvar på Gotland.

Nye svenske militærstyrker skal sikre forbindelser til Norge

Nye svenske forsvarsplaner bygger på antagelser om NATO skal komme Sverige til unnsetning med transport av tropper gjennom Norge. NATO på sin side understreker at Sverige ikke er medlem av forsvarssamarbeidet.

Publisert

Sveriges regjering annonserte i mandag en ny plan for videreutvikling av det svenske forsvaret. I planen som er et resultat av forhandlinger mellom Sveriges regjering, og de to støttepartiene Det Liberale Folkepartiet og Centern annonseres reetableringen av en militære i Falun og Sollefteå.

I begrunnelsen for reetableringen av disse regimentene peker Sveriges Regjering om behovet at det svenske militæret skal kunne sikre forbindelser til Norge: «Det er et klart behov for enheter for beskyttelse av de vestlige forbindelsene via vestlige Svealand til Oslo-området og via Jämtlands fylke til Trondheim», fremgår det av uttalelsen.

Hos Sveriges Radio som i går kommenterte planene fra Sveriges Regjering begrunnes beslutningen med at det «i tilfelle en krise eller krig forventes at amerikanske tropper vil ankomme via havnen i Trondheim, og dette er en måte å transportere NATO-styrker sikkert inn i Sverige».

Om beslutningen kommenterte Sveriges tidligere utenriksminister Carl Bildt (M) raskt at han ikke kunne forstå beslutningen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS