FRA PAPIRUTGAVEN

Steiner på vandring

Det er ikke uten videre lett å avvikle verdensmuseene. Nye problemer oppstår når man skal returnere kunstskatter til sine opprinnelsesland.

Rosettasteinen utstilt ved British Museum i London.
Publisert

«Rosettasteinen er for meg i dag et symbol på vestlig kolonialisme over min kultur» sa Monica Hanna, dekan ved Det arabiske vitenskapsakademi i Egypt. Anledningen var tilbakeføringen av en tresarkofag fra et museum i Houston til Kairo. I 2022 alene fikk Egypt tilbake over fem tusen gjenstander fra museer rundt i verden.

Retur av historiske gjenstander er like typisk for vår tid som rivingen av statuer av døde hvite menn med tvilsom ideologisk fortid. På sett og vis er det uttrykk for samme impuls: utvisking av vestlig imperialisme. For kritikere kommer den til uttrykk både ved minnesmerker over skikkelser som Cecil Rhodes og utstilling av bronseskulpturer fra Benin i et europeisk verdensmuseum. Den ene dro ut og hentet på sett og vis med seg det andre.

For andre, bidrar slike forsøk til historisk hukommelsestap og en nedvurdering av gjenstanders betydning for verdenshistorien. Det finnes også andre grunner til å være skeptisk, slik som evnen til å ta godt vare på kulturhistoriske skatter rundt omkring i verden.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS