FRA PAPIRUTGAVEN

Nøkkelen til regjeringskontorene

For at de rødgrønne skal vinne, må Senterpartiet lokke velgere fra borgerlig side. Men vil disse velgerne bli fornøyde med rødgrønn politikk?

Publisert

Med et Arbeiderparti i krise er det Senterpartiets store fremgang som gjør at et rødgrønt alternativ ifølge alle meningsmålinger er favoritt til å overta regjeringsmakten etter stortingsvalget i september. Mye av Senterpartiets vekst skjer riktignok på bekostning av Arbeiderpartiet, men det som gir Sp en nøkkelrolle, er at partiet også flytter mange velgere mellom regjeringsalternativene. Det gjelder i langt mindre grad andre partier.

Nettstedet pollofpolls.no holder orden på hvordan velgerne flyter mellom de ulike partiene i de undersøkelsene der de får tilgang til slike data. I de seks stortingsmålingene dette gjelder i desember 2020 var nettotapet for borgerlig blokk 184 000 velgere. Sp alene tok nesten tre fjerdedeler av dem, herunder 61 000 velgere fra Frp og 54 000 fra Høyre.

Tallene varierer ganske kraftig fra måned til måned, men det er alltid slik at Senterpartiet står for det meste av overgangen mellom blokkene. Det gjelder det aller meste av overgangen fra Frp til det andre regjeringsalternativet. For Høyre går hele nettotapet til Senterpartiet, siden Høyre vanligvis er omtrent i balanse i nettooverganger med de andre partiene på rødgrønn side.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS