KOMMENTAR

Siv Jensen glede seg over velgerfremgang etter at partiet gikk ut av regjeringen.
Siv Jensen glede seg over velgerfremgang etter at partiet gikk ut av regjeringen.

Frp klart frem etter bruddet

Ferske målinger tyder på at et klart flertall stiller seg bak regjerings beslutning om hjemhenting, men mindretallet er stort nok til at Frps oppslutning øker tydelig etter at de gikk ut av regjeringen.

Publisert

Det foreligger nå tre nasjonale meningsmålinger tatt opp etter at hjemhentingen av IS-kvinnen og hennes barn ble kjent, to av dem etter at Frp gikk ut av regjeringen. Vi har også to målinger om regjeringens beslutning.

Jeg er blant dem som i årevis har snakket om at det er en trade-off mellom regjeringsdeltakelse og oppslutning for Frp, noe som skulle bety at velgeroppslutningen øker når partiet nå står fritt. Det bekreftes av de to målingene. Hvorvidt effekten blir større eller mindre ettersom tiden går, avhenger av hvor flinke Frp er til å markere denne egenarten, samt hvor tydelig det blir at Frp mister innflytelse på denne måten.

La oss starte med den første målingen, tatt opp av Sentio for Nettavisen mellom 14. og 18. januar, altså fra dagen nyheten ble kjent. Det mest oppsiktsvekkende med denne målingen er kanskje hvor lite som skjer. Kanskje skyldes det at mange satt på gjerdet og ventet på hva slags følger dette fikk for regjeringen. Nettavisen selv gjør et poeng av at Venstre går mest frem, men at de der nådde 4,1 prosent kan være en tilfeldighet. De øvrige innvandringsliberale partiene går alle tilbake i denne målingen. Frp står stille, tilbake 0,2 prosentpoeng til 10,8.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS