Vår tids slag om liberalismen og det åpne samfunnet

Angrepene på liberalismen og liberale institusjoner kommer i dag fra en radikalisert høyre- og venstrepopulisme med autoritære trekk.

Publisert

Liberalismen har vist seg å være en uvanlig seiglivet ideologi. For mange er den også en irriterende seiglivet ideologi, som man mer enn gjerne skulle sett gravlagt én gang for alle, og ønsket var nær ved å gå i oppfyllelse under antiliberalismens høytid i mellomkrigstiden.

Alle de ulike kollektivistiske ideologiene som lot seg oppildne av ufrihetens fristelser, i det de marsjerte taktfast inn i den totale frihetsundertrykkelsen, hadde dette til felles: et intenst hat mot alt som ble forbundet med liberalisme og et kosmopolitisk verdensbilde.

Noen fremsynte liberale tenkere forstod at den liberale idétradisjonens nestendød i mellomkrigstiden ikke bare skyldtes det destruktive samfunnsklimaet som utviklet seg i kjølvannet av dype sosiale og økonomiske kriser og den tiltagende oppslutningen om antidemokratiske og autoritære bevegelser fra ytre høyre til ytre venstre.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS