Dersom den foreløpige regjeringsavtalen mellom Geert Wilders’ parti og de tre andre høyrepartiene i Nederland vedtas av parlamentet, kan den tjene som en inspirasjon for flere av Europas høyrepopulistiske partier.

Geert Wilders’ politiske gjennomslag kan få konsekvenser i hele Europa

Forslag til ny høyrepopulistisk regjeringsplattform i Nederland varsler kursendring på migrasjon og klima, men er samtidig pro-EU, pro-NATO og pro-Ukraina (og pro-Israel).

Publisert Sist oppdatert

Torsdag denne uken skal stortingsgruppene til de fire høyresidepartiene behandle en foreløpig regjeringsavtale i Nederland. Forhandlingene har pågått helt siden Geert Wilders’ brakseier ved valget i høst. Mange medier har bitt seg merke i at Wilders er bortforhandlet som mulig ny statsminister, men den foreløpige regjeringsavtalen inneholder betydelige gjennomslag for den nye høyresiden i Nederland – og i Europa forøvrig.

Avtalen består i en kraftig omlegging av nederlandsk politikk på områder som klima og migrasjon. I tillegg inneholder den flere vedtak med tydelig symbolsk verdi sett opp mot den pågående krigen i Gaza. 

Inntil Giorgia Meloni ble statsminister i Italia, var ytre høyre betraktet som en trojansk hest for Putin og russisk propaganda i Europa, i tillegg til å utgjøre en trussel mot samarbeidet i NATO og EU. Denne problematikken er helt tilsidesatt i den nye nederlandske avtalen, hvor det heter at:

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS