ELEICOES 2013 NA VENEZUELA

─ Kjøp når det er blod i gatene

Venezuelas død, Goldman Sachs brød: Investeringsbankens politiske omdømme er allerede så dårlig at de konsentrerer seg om sin evne til å tjene penger.

Publisert Sist oppdatert

«Buy when there’s blood in the streets» skal Baron Nathan Rothschild ha sagt. Da Rothschild på ryktene om britisk nederlag (angivelig) først solgte og så kjøpte store mengder aksjer og obligasjoner på Londonbørsen sommeren 1815, rant blodet på slagmarken ved Waterloo ─ på trygg avstand fra Londons gater. Når Goldman Sachs kjøper venezuelanske obligasjoner sommeren 2017, er det ekte blod i gatene i Caracas.

Wall Street Journals avsløringer om Goldman Sachs’ Venezuela-transaksjon har blottlagt en uhellig allianse mellom to parter som på papiret skulle vært erkefiender. Et autokratisk sosialistisk regime i en bananrepublikk på den ene siden, og en turbokapitalistisk amerikansk investeringsbank på den andre. Men det er på papiret.

Maduro desperat etter cash

Hva er det som har skjedd? Jo, Goldman Sachs har ervervet obligasjoner utstedt av det statlige venezuelanske oljeselskapet Petróleos de Venezuela SA (PdVSA) med en pålydende verdi på omkring 2,8 milliarder dollar. Dette har de betalt omkring 865 millioner dollar for, tilsvarende 31 cent på dollaren. Det gir en 69 prosents rabatt relativt til pålydende verdi, og 31 prosent rabatt sammenlignet med tilsvarende obligasjoner som omsettes i markedet. Transaksjonen skal ha gått via en obskur investeringsbank i London, Dinosaur Group, som ser ut til å ha noen venezuelanske medarbeidere. Men den opprinnelige selgeren var den venezuelanske sentralbanken.

Ergo var dette til syvende og sist penger som den venezuelanske staten skyldte seg selv. PdVSAs gjeld var lik sentralbankens fordring, og kunne således i teorien vært slettet med netto null effekt på statsfinansene. Haken var bare at det ikke ville gitt noen penger i den allerede bunnskrapte venezuelanske statskassen. Med salget via omveier til Goldman Sachs får derimot president Nicolás Maduro 865 millioner dollar i harde kontanter. De kan hans regime fortsette å undertrykke den venezuelanske befolkningen med.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS