NYHET

Intensivsenger ved Bayview Hospita

I Sverige bemanner 5 sykepleiere en intensivplass. I Norge behøver vi dobbelt så mange.

Når pandemien stod på som verst lyktes Sverige med å doble sin intensivkapasitet. Norske planer for en tilsvarende oppskalering omtales av norsk helsepersonell som et «luftslott». Dette til tross for at Norge har langt flere sykepleiere og leger enn våre svenske naboer.

Publisert Sist oppdatert

Mangel på intensivsykepleiere er gjentatte ganger gjennom høsten fremhevet som årsak til kapasitetsutfordringene i norsk helsetjeneste.

«Kapasiteten er sprengt» er tittelen på en sak fra TV2 der intensivsykepleier Rolf André Oxholm, som er foretakstillitsvalgt ved OUS og forbundsmedlem i Sykepleierforbundet, intervjues.

Tidligere denne måneden stilte også Rødts Seher Aydar spørsmål til helseminister Kjerkol om «Hva vil regjeringen gjøre for å rekruttere intensivsykepleiere som har forlatt yrket?» Spørsmålet er igjen en parafrasering av helseminister Kjerkol selv, som i rollen som opposisjonspolitiker i mars stilte et lignende spørsmål til daværende helseminister Bent Høie. Kjerkol begrunnet sitt spørsmål den gangen med at «intensivsykepleiere er den ressursen som begrenser økning i intensivkapasiteten aller mest, og uten nok intensivsykepleiere er det ikke mulig å øke intensivplasser med høy nok kvalitet».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS