DEBATT

Foto: NIAID/Flickr (CC BY 2.0)
Foto: NIAID/Flickr (CC BY 2.0)

Uansvarlige homser eller uansvarlig politiker?

Mens både hiv-pasienter og kreftpasienter er utsatt for kutt- og innsparingspolitikk som tærer på våre helsetjenester, har Høyre-politiker Sveinung Stensland effektivt klart å sette ulike pasient- og brukergrupper opp mot hverandre, og opp mot homofile og mennesker som lever med hiv.

Publisert Sist oppdatert

PrEP er en pille du som ikke lever med hiv, kan ta for å være beskyttet mot hiv dersom du utsettes for smitterisiko. Det har vært et viktig prinsipp i Norge at smittevernhjelp mot allmennfarlige sykdommer – som hiv – skal være statens ansvar, og PrEP ble innført gratis i 2017. Først og fremst for menn som har sex med menn, men alle som har behov for det skal få medisinen.

Høyre-politiker Sveinung Stensland har lenge vært mot at friske mennesker skal få hiv-forebyggende medisiner gratis, og i en NRK-sak 5. oktober sier han: «Det blir helt galt når syke kreftpasienter betaler egenandel, mens friske PrEP-pasienter får helt gratis behandling». Også migrenepasienter settes opp mot PrEP-brukere ut fra samme logikk. Men her sammenligner man epler med pærer. Kreft og migrene er ikke smittsomme, allmennfarlige sykdommer. Det er ikke smittevern det er snakk om.

Resultatet har vært hete diskusjoner i NRKs kommentarfelt på Facebook. NRK måtte legge ut en kommentar der de ba folk forholde seg saklige.

Migrenepasienter (og andre på vegne av dem) har reagert, og holdninger i kommentarfeltet har vært noe i nærheten av at man reagerer på at skeive menn skal få «knulle uten kondomer på statens regning». Hvorfor ikke bare bruke kondom? Men ingen roper opp om at unge kvinner får gratis P-piller. Kan ikke de også bare bruke kondom?

Kondom fungerer faktisk ikke for alle, noe de fleste heterofile vet. Heteroer er dårligst i klassen når det gjelder kondombruk. Ingen ønsker å utsette seg for smitte, men de fleste er villige til å ta risikoer fordi vi avveier nytelse opp mot helse. Mennesker har også en tendens til å velge atferd som gir umiddelbare belønninger fremfor å velge dem bort fordi det på sikt kanskje kan komme en konsekvens vi ikke ønsker oss.

Det er logikken som ligger til grunn for at jenter mellom 16 og 20 får gratis p-piller og HPV-vaksine (gutter har siden 2018 også fått vaksinetilbudet). HPV-viruset smitter seksuelt og kan gi kreft. Staten sparer penger på utgiftene som går til vaksinen fordi enhver som ikke får kreft er en stor sum med innsparte penger.

Dette gjelder også PrEP. I fjor gikk antall nysmittede av hiv blant menn som har sex med menn ned med 80 tilfeller i Norge. Teymur Noori overvåker hiv-situasjonen i Europa på vegne av European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). På en konferanse nå nylig presenterte han tall som viser en markant nedgang i hivsmitte også i andre vesteuropeiske land som har innført PrEP. Den forebyggende medisinen PrEP er en suksess, og sparer skattebetalerne for mange utgifter.

Det hører med til historien at Stortinget vedtok å flytte hiv-medisiner ut av den vellykkede blåreseptordningen og over på anbud (h-resept). Dette har gitt en prisøkning på PrEP, som nå koster staten opptil 9000 kroner i året per bruker. I Sverige, som ikke har hiv-medisiner på anbud, er kostnaden 1400 kroner i året.

Køene for PrEP blir lengre og potensielle PrEP-brukere smittes med hiv mens de venter på å få legetime. I stedet for egenandel på medisinen, kunne penger blitt spart gjennom å gi fastlegene tilbake ansvaret for å dele ut PrEP på blå resept. Dette ville avlastet spesialisthelsetjenesten og gitt lavere pris på medisinen. Nedgangen i hiv-smitte kunne vært enda større.

Også kreftpasienters medisiner settes på anbud og h-resept. Det samme gjelder heroin-brukeres substituttmedisiner, og andre pasientgrupper kan forvente seg det samme. Dette gir press på kvaliteten på medisinene og det øvrige helsetilbudet.

Faktum er at ikke alle bruker kondom, og ikke alle som ønsker å bruke kondom klarer det hver gang de har sex. Noen av oss tar da ansvar gjennom å bruke PrEP. Dette innebærer obligatorisk helsesjekk hver tredje måned, der seksuelt overførbare infeksjoner som ikke nødvendigvis ellers hadde blitt oppdaget kan avdekkes og behandles. PrEP er et effektivt folkehelsetiltak.

Skeive menn som tar PrEP er ikke uansvarlige. Det er dumt at migrene- og kreftpasienter lar seg bruke til å angripe skeive menn som tar ansvar for hiv-forebygging, i stedet for å rette kritikken mot politikere som innfører kutt- og innsparingspolitikk som tærer på helsetjenestene deres. Å klage over at homofile menn kan få gratis PrEP, mens kvinner over 20 må betale for prevensjon, er uansvarlig. Det ansvarlige vil være å kreve gratis prevensjon for alle.

Men den mest uansvarlige er Sveinung Stensland, som ønsker å sabotere det vi vet er en av de største hiv-forebyggende suksessene i historien, gjennom å gjøre PrEP mindre tilgjengelig og å bryte med prinsippet om gratis smittevern.

Powered by Labrador CMS