KULTUR

Statuen av den ukrainske nasjonalpoeten Taras Sjevtsjenko i Borodjanka ved Kyiv hadde fått kulehull i hodet etter at russiske soldater hadde okkupert området.

– Ukrainerne er mer bevisst egen identitet og kultur enn noensinne før

I århundrer har Russland forsøkt å utradere ukrainernes nasjonale og kulturelle identitet. Det siste forsøket kan vise seg å ha motsatt effekt, mener Iryna Sabor.

Publisert

24. august 2022 er en viktig dag for ukrainsk uavhengighet. Ikke bare fordi det i dag er 31 år siden landet – som første av mange – løsrev seg fra Sovjetunionen og slik bidro til verdens første sosialistiske stats sammenbrudd. Dagen markerer også at det er seks måneder siden Russlands president Vladimir Putin iverksatte det han kaller en «militære spesialoperasjon» for å «denazifisere» det ukrainske samfunnet, men som i realiteten er en brutal angrepskrig med mål om å knuse Ukrainas demokratiske utvikling og tilnærming til Vesten.

Der mange – ikke minst Putin selv – forventet at Ukraina ville falle i løpet av kort tid, lyktes ukrainerne med å stagge russernes fremmarsj ved hjelp av økonomisk og militær støtte fra vestlige land. I stedet for en rask og enkel seier befinner Russland seg i en langvarig krig som har gjort landet til en internasjonal paria og utsatt for sanksjoner hvis effekt ennå ikke har nådd sitt fulle potensiale. Samtidig har det ukrainske folket – som fremdeles befinner seg i en svært prekær og tragisk situasjon – tilsynelatende samlet seg om et felles nasjonsbyggingsprosjekt som vil kunne ha langtrekkende politiske og kulturelle konsekvenser.

Gjennom lange århundrer har nemlig ikke Ukraina fått eksistere som noe selvstendig land. Ulike deler av området som i dag er internasjonalt anerkjent som ukrainsk territorium har vært underlagt Det polsk-litauiske samveldet, Russland og Habsburg-riket. Språket og kulturen har imidlertid overlevd som noe distinkt annerledes enn naboer i både øst og vest. Hva tenker ukrainere om sin historie i dagens situasjon?

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS