Sterk og modig flittiglise

Kaci Kullmann Five er død, bare 65 år gammel. Hun ble en rollemodell for mange unge kvinner i politikken.

Publisert Sist oppdatert

Jeg syns det er veldig trist. Høyre har mistet så mange av sine ledere så altfor tidlig, og nå altså også Kaci.

Jeg kjente Kaci i over 40 år. Vi jobbet sammen, og jeg jobbet for henne – og vi var begge statsråder i regjeringen Syse fra 1989 til 1990. Hun var handels- og skipsfartsminister og hadde ansvaret for EØS-forhandlingene med EU, mens jeg var arbeids- og administrasjonsminister.  Hun var allerede erfaren, mens jeg var regjeringens yngste.

En stjerne

Kaci slo igjennom i norsk politikk med et brak. Som første kvinnelige Unge Høyre-leder stilte hun opp, sammen med partiets meget populære formann, Erling Norvik, i NRKs partileder-utspørring i 1977. Det var sjelden kost på mange måter. Sjelden, fordi hun var ung og kvinne og «bare» leder av ungdomsorganisasjonen. Men også sjelden fordi hun gjorde det helt strålende bra.  En ny stjerne var født.

Senere ble det mange og viktige verv for partiet. Hun var stortingsrepresentant i 16 år fra 1981 og partileder fra 1991 til 1994. Hun besto nesten alle oppgaver med glans – også da hun, helt uforberedt, måtte være konstituert partileder etter at Rolf Presthus brått gikk bort i 1988.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS