KOMMENTAR

Storbritannias innenriksminister Suella Braverman taler til NatCon 2023 i London.

Den konservative vekkelsen

En konservativ konferanse i London viser at konservative for tiden er beåndet av felles uro og felles frustrasjon over hvordan denne uroen ofte ignoreres. Men enn så lenge er vekkelsen uten retning – og derfor kraftløs.

Publisert Sist oppdatert

Vi aner konturene av en slags konservativ vekkelse i Europa.

Forrige uke ble det avholdt to ulike internasjonale konservative konferanser i Nord-Europa, som samlet konservative som snakker med større bokstaver enn den mer lavmælte liberalkonservatismen som typisk har preget vår del av kontinentet i etterkrigstiden. I Finland fant Nostos-konferansen sted, andre utgave av den konservative konferansen som ble holdt for første gang i Norge i fjor. Enda viktigere i europeisk kontekst er imidlertid NatCon-konferansen, som gikk av stabelen i London. NatCon er et transatlantisk konservativt prosjekt som så dagens lys i 2019, og som vokste ut av den nasjonale vendingen i både europeisk og amerikansk konservatisme – en trend som blant annet hadde resultert i Brexit og Donald Trump, men som spenner langt videre enn de to fenomenene.

Nasjonalkonservatismen det er her er snakk om, preges likevel ikke bare av politisk selvtillit, men også av solid intellektuell skolering – og dessuten unge ansikter. Til forskjell fra mange andre nasjonalkonservative bevegelser, består NatCon heller ikke bare av hvite menn: Suella Braverman, som er innenriksminister i Storbritannia, var for eksempel en av hovedtalerne. Og noe av det interessante med NatCon er nettopp en stor variasjon av ulike politiske grupperinger som nå finner sammen: alt fra gamle thatcheritter til unge Scruton-akolytter, fra religiøse ledere til uortodokse feminister.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS