NYHET

Kun en forhandlet tostatsløsning mellom Israel og Palestina kan skape fred mellom partene, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Advarer mot ensidige skritt i kjølvannet av Trumps Midtøsten-plan

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide kaller annektering av landområder med makt uakseptabel, og sier Norges arbeid for fred ikke forandres av den amerikanske planen

Publisert

Tirsdag la USAs president Donald Trump, flankert av Israels statsminister Benjamin Netanyahu, frem en plan for «en realistisk tostatsløsning» mellom Israel og palestinerne. En fornøyd Netanyahu kalte planen «århundrets avtale», og kalte Trump «den beste vennen Israel har hatt i Det hvite hus». Palestinerne, som ikke var med i utformingen, avslo umiddelbart planen i sin helhet.

– Etter tøvet vi hørte i dag, sier vi tusen ganger nei til «århundrets avtale», meldte palestinernes president Mahmoud Abbas på en pressekonferanse i Ramallah.

Den amerikanske planen har høstet kritikk for å favorisere israelske krav i konflikten. Den åpner blant annet opp for å la Israel annektere Jordandalen, gjøre en rekke bosetninger på Vestbredden permanente, og sørge for israelsk suverenitet over hele Jerusalem.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS