KOMMENTAR

Etter at Robert Putnam publiserte en artikkel i 2006 som viste at etnisk mangfold reduserte tilliten i samfunnet, har debatten rast. Foto: US Embassy Jerusalem/Flickr (CC BY-ND 2.0)

Mindre tillit ved stort mangfold

Ny dansk meta-studie bekrefter at tilliten i samfunnet er lavere der det etniske mangfoldet er stort. Men effekten er ikke så stor at den gir grunnlag for dommedagsstemning.

Publisert

I de senere år, med høy innvandring og problemer knyttet til den, har mange vært redd for at samfunnets sammenhengskraft skulle svekkes. En viktig del av dette er tillitsnivået, og da den ledende samfunnsforskeren Robert Putnam i 2006 publiserte en artikkel som viste at etnisk mangfold reduserer tilliten, vakte det stor oppmerksomhet.

Det var en ubehagelig konklusjon, så ubehagelig at Putnam selv utsatte publiseringen av sine funn. Senere har debatten rast, også akademisk, men mesteparten av forskningen peker i samme retning.

I september nettpubliserte tre danske forskere – Peter Thisted Dinesen, Kim Mannemar Sønderskov og Merlin Schaeffer en meta-analyse av 87 forskningsarbeider på dette området. Endelig versjon blir publisert i Annual Review of Political Science neste år.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS