NYHET

Norsk turnus struper sykehuskapasiteten

Ved å innføre andre turnusordninger på sykehusene kan kapasiteten dobles. Men da må man enten få i stand avtale om hyppigere helgevakter eller innføre nødturnus, og lysten på begge deler er begrenset.

Publisert Sist oppdatert

Da pandemien stod på som verst, lyktes den høyspesialiserte intensivavdelingen på Karolinska sykehus i Stockholm å mangedoble antallet intensivplasser. Sykehusets intensivavdeling rommer normalt sett bare 32 intensivplasser, men 20. april 2020 var driften skalert opp til å håndtere 139 samtidig innlagte pasienter, 127 av med covid-19.

Til Minerva har Karolinska sykehus forklart at deres intensivavdeling driftes med en bemanningsnorm med 1,3 intensivsykepleiere per pasient og at de behøver 5 sykepleiere i deltidsstilling for å fylle dette bemanningskravet.

I Norge kreves mer en dobbelt så mange sykepleiere for å fylle det samme bemanningskravet. Til Minerva har Helse Sør-Øst opplyst at det som en tommelfingerregel trengs det 9 intensivsykepleiere for å drifte en seng 24/7/365 med 1 sykepleier per seng. Det innebærer at man for å innfri en bemanningsfaktor på 1,3 sykepleiere per seng må ha 11–12 intensivsykepleiere.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS