Trumps farlige Iran-politikk går inn i en ny fase

Ved å formelt klassifisere Irans revolusjonsgarde som en terrororganisasjon, har Trump sannsynliggjort risikoen for militærkonflikt.

Publisert Sist oppdatert

Donald Trump klassifiserte forrige uke Irans revolusjonsgarde (IRGC) formelt som en ”terrororganisasjon”. Militærenheten består av omlag 120.000 spesialsoldater som skal beskytte Irans islamske styresett mot utenlandsk innblanding. Dette er, som Trump uttalte, ”første gang USA har klassifisert en militærenhet tilhørende myndighetene i et annet land for å være en utenlandsk terrororganisasjon.”

Trump fullbyrder med dette den konfronterende Iran-linjen som han anla umiddelbart etter at han tiltrådte som president. Hans første store utenrikspolitiske tiltak var å forbli tro mot valgkampløftet sitt om å ”rive Iran-avtalen i fillebiter”. Med klassifiseringen av IRGC som en utenlandsk terrororganisasjon strammer Trump grepet enda hardere.

En forestående krig?

USA har vært i en militær spenningstilstand med revolusjonsgarden siden Ayatollah Khomeini opprettet militærenheten etter revolusjonen i 1979. Dette skyldes primært IRGCs snikinnblanding i regionale lands politiske forhold. Konfliktnivået har eskalert siden USAs invasjon av Irak i 2003, ettersom Iran har vært en standhaftig rival i kampen om politisk innflytelse i Irak. Denne langvarige kalde krigen mellom landene nådde frysepunktet etter Trumps overraskende terrorklassifisering av IRGC.

Etter 11. september 2001 erklærte George W. Bush en global krig mot terrorisme. Organisasjoner på USAs terrorliste blir dermed umiddelbare militære fiender av USA. Dette senker terskelen for at en presidentadministrasjon kan angripe uten Kongressens grunnlovsforpliktende godkjenning. Terrorklassifiseringen vil formelt likestille IRGC med IS, noe som i praksis umuliggjør et fredelig forhold til iranske myndigheter.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS