NYHET

LEDER NORGES BANKS REPRESENTANTSKAP Julie Brodtkorb blir intervjuet av pressen utenfor høringssal 1 i komitéhuset på Stortinget.

Juridisk utredning peker mot at Brodtkorb feilinformerte Stortinget om lovbrudd i Norges Bank

Representantskapet i Norges Bank skal ha innhentet juridiske råd fra advokatfirmaet Hjort før representantskapets leder kom med beskyldningen i Stortinget. Men disse rådene finnes ikke i skriftlig form.

Publisert

I Stortingets høring om ansettelsesprosessen til Nicolai Tangen, som ble avholdt i Finanskomiteen mandag 10. august, viste leder for Norges Banks representantskap, Julie Brodtkorb, til sentralbanklovens § 1-6, som fastsetter at «Norges Bank skal informere departementet om saker av viktighet».

Brodtkorb hevdet, blant annet på direkte spørsmål fra Sivert Bjørnstad (Frp) at Norges Bank kan ha brutt denne bestemmelsen i Sentralbankloven dersom Finansdepartementet ikke har fått opplyst om premisset om at Nicolai Tangen vil beholde eierposisjoner i AKO-systemet etter at han tiltrer i rollen som ny sjef for oljefondet.

En utredning utført av advokatfirmaet Arntzen de Besche på oppdrag fra Finansdepartementet hevder imidlertid det stikk motsatte. De skriver at informasjonsplikten som følger av sentralbanklovens § 1-6 «gjelder verken for operative eller organisatoriske forhold knyttet til SPU, og heller ikke ved ansettelse av daglig leder av NBIM».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS