SPALTIST

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Klimamålet er farlig for Norge

Klimalovens bestemmelse om at Norge skal halvere utslippene innen 2030, vil bli utnyttet til dyre, virkningsløse, udemokratiske og farlige klimatiltak.

Publisert

Forrige uke ga Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg medhold til en forening for eldre, klimaaktivistiske kvinner: KlimaSeniorinnen. Kvinnene mente at klimagassutslippene fører til flere helsetruende hetebølger. Domstolen dømte sveitsiske myndigheter til å ha en bedre plan for videre kutt: et såkalt karbonbudsjett. 

Domstolen avviste samtidig to søksmål. Det ene søksmålet var den franske politikeren Damien Carême som hadde gått til sak mot franske myndigheter for utslipp i Frankrike. Han fryktet at disse utslippene ville bidra til at havet stiger, noe som ville utsette hjemmet hans for oversvømmelser. Saken ble avvist siden Carême har flyttet til Brussel, hvor han sitter i Europaparlamentet for et grønt parti.

En sak hvor seks portugisiske barn som saksøkte 30 europeiske land, blant annet Norge, for økende fare for skogbrann i Portugal, ble også avvist: Barna hadde ikke først prøvd saken for lokale domstoler. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS