NYHET

To menn venter på straffeutmåling etter at de arkiverte sensurerte nyhetsartikler fra Kina. Enkelte av artiklene skal ha kritisert kinesiske myndigheters håndtering av pandemiens tidlige fase.

Fengslet for å arkivere nyheter om Covid-19

Etter over et år i varetekt avventer to kinesiske menn nå straffeutmåling for å ha arkivert artikler som kritiserer Kinas håndtering av pandemien.

Publisert

Cai Wei og Chen Mei ble i dag stilt for retten i Beijing over et år etter at de ble arrestert. De to arbeidet sammen om et prosjekt kalt Terminus2049, som arkiverte kopier av sensurerte nyhetsartikler fra Kina på delingsplattformen GitHub.

De to mennene skal ha arkivert omtrent 600 artikler, hvorav 100 skal ha vært relatert til Covid-19. Enkelte av disse inneholdt kritikk av kinesiske myndigheters tidlige håndtering av pandemien. I april 2020 ble de arrestert og siktet for å ha «startet krangler og fremprovosert problemer», en hjemmel som har blitt brukt til å straffe flere aktivister som motsier Kinas offisielle narrativ, ifølge South China Morning Post.

Rettssaken varte i omtrent halvannen time, hvor aktoratet skal ha stått for mesteparten av praten. Chens advokat skal imidlertid ha hevdet at han var påvirket av vestlig kultur. Nå venter de to mennene på dommen. En strafferamme på ett år og tre måneder skal ha blitt anbefalt. I desember ble borgerjournalisten Zhang Zhan dømt til fire års fengsel for samme lovhjemmel. Hun hadde rapportert om funn hun gjorde i Wuhan da koronaviruset først dukket opp.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS