I 2023 ble oljeskattepakken strammet noe inn. Ekstrafradraget i fremtidige investeringer ble redusert med en tredjedel. Hvis de ekstra fradragene fjernes helt fra 2025 til de likevel fases ut i 2028, kan staten redusere sine utgifter med 13 milliarder kroner, ifølge Vista-partner Åsmund Sunde Valseth.

Fant 13 milliarder til kutt i formuessk… klimafinansiering

Staten kan hente 13 milliarder på reversering av oljeskattepakken, ifølge beregning av Vista Analyse. Oppdragsgiver Kirkens Nødhjelp vil bruke pengene på klimafinansiering, men i prinsippet kan de like gjerne brukes på kutt i formuesskatt og våpen til Ukraina.

Publisert

I rapporten «From Fossil Subsidies to International Climate Finance» beregner Vista-partner Åsmund Sunde Valseth at oljeskattepakken som ble vedtatt under koronapandemien, utgjør subsidier for 68 milliarder kroner.

Under presentasjonen mandag understreket Valseth at han ikke mener oljebransjen som sådan er noen subsidienæring. Den har vært viktig for utvikling i mange land og har gitt enorme inntekter til den norske staten, fastslo han.

Likefullt mener han at ordningen med et ekstra investeringsfradrag innebærer et subsidium fordi oljeselskapene dermed får 22 prosent, men bare betaler 13 prosent av inntektene. Dermed kunne felt som var ulønnsomme for samfunnet likevel bli lønnsomme for oljeselskapene.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS