KULTUR

Agatha Christie – tidenes største forfatter?

Er du blant mange som har kost deg med krim i påsken? Da bør du se nærmere på dronningen av krim også utenom påsken og tv-skjermen.

Publisert Sist oppdatert

Røpealarm: Denne artikkelen inneholder avsløringer om drapsmannens identitet i The Murder of Roger Akroyd, Mord på Orientekspressen, Evil Under the Sun, The Mousetrap, Death on the Nile og And Then There Were None

Agatha Christie er visstnok verdens mestselgende forfatter. Siden debuten med The Mysterious Affair at Styles i 1920 har hennes 66 romaner og 14 novellesamlinger solgt en milliard engelske eksemplarer og en milliard oversatte eksemplarer. Hun er verdens mest oversatte forfatter. I tillegg skrev hun det som er tidenes lengst spilte teaterstykke, The Mousetrap, som gikk kontinuerlig på West End fra premieren i 1952 til covid stengte teatrene i mars 2020. Siden 2021 er den tilbake på scenen. 

Med slike tall kan det være fristende å kalle henne tidenes største, eller hvertfall mest suksessfulle forfatter. Men som vi har lært etter vinterens debatt om litteratur, er det ingen likhetstegn mellom suksess (som i salgstall) og litterær kvalitet. Dette gjør i det minste Agatha Christie til en av verdens mest interessante forfattere, fordi verkene hennes konkluderer med at vi i diskusjonen om litterær kvalitet må snakke om kvaliteter. Som regel i denne diskusjonen, er det språket som vektlegges: dets flyt, skjønnhet og presisjon – spesielt når det klarer å være presist gjennom tilsynelatende motsetninger. Få ting får litteratene til å klappe begeistret i hendene som språklig oppløsning – i alle fall de siste hundre årene. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS