KULTUR

'Kjærligheten og pilegrimen' av Edward Burne-Jones.
"Kjærligheten og pilegrimen" av Edward Burne-Jones.

Den vakreste utstillingen du vil se i år

På KODE i Bergen kan du nå oppleve noen av britenes mest elskede verk i en sjelden presentasjon av Edward Burne-Jones og prerafaelittene.

Publisert

Utstillingen Edward Burne-Jones: Prerafaelittene og Norden er et eksempel på at tilbakeblikk ikke trenger være ensbetydende med tilbakesteg.

Med motiv hentet fra Bibelen, myter, legender og litteratur tas vi med på en reise gjennom tid og land, og den stadige søken etter skjønnheten. Vi får intet mindre enn en oppvisning i skjønnhet: For den britiske 1800-talls-kunstneren Edward Burne-Jones og prerafaelittene var skjønnheten ikke bare noe sanselig, men også et spørsmål om sosial reform.

Men hvem var så disse prerafaelittene, med et navn som kunne vært hentet fra mytologien? Som de fleste kunsthistoriske utbrytergrupper dannet Det prerafaelittiske broderskap seg i England i 1848 i et opprør mot kunstakademiet og den formeldrevne måten å skape kunst på som akademiet representerte. Spesielt for denne gruppen kunstmalere, poeter og forfattere er at de søkte sine kunstneriske idealer ved å se tilbake på historien – nærmere bestemt til det 15. århundres Italia, før Rafael, tilbake til naturen, til malerienes overdådige detaljer og rike farger og veldige symbolbruk.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS