Prekestolen er i Kashmir

Norsk filminstitutt har sponset innspillingen av Mission Impossible med Tom Cruise på Prekestolen med seks millioner kroner, men i filmens handling er scenen lagt til Kashmir.

Publisert Sist oppdatert

I det siste tilskuddet til filmserien «Mission Impossible» klatrer hovedpersonen Ethan Hunt, spilt av Tom Cruise, på et av Norges mest spektakulære turistmål.

I november i fjor var nemlig over 100 filmfolk til stedet på den majestetiske Prekestolen for å filme det som skal være en avslutningsscenene i den sjette filmen i «Mission Impossible» serien. I filmen som hadde forhåndsvisning i Paris i går, er scenen ved Prekestolen viet hele fire minutters tid på lerretet. Lokasjonen er også tydelig synlig i filmens trailer.

Finansiert av Norsk filminstitutt

Filmingen i Norge har mottatt til sammen 6,3 millioner kroner av Norsk filminstitutt gjennom deres incentivordning for film og serieproduksjoner, som trådte i kraft i 2016. Denne ordningen hadde en budsjettramme i 2017 på 56 millioner kroner og er ment å "bidra til å øke antallet store internasjonale film- og serieproduksjoner i Norge for å fremme norsk kultur, historie og natur."

I Kashmir

Men i følge NRK Kveldsnytt, som rapporterte fra førpremieren i går, er de innspilte scenene fra Prekestolen i filmens handling lagt til grenseområdet mellom India og Pakistan, nærmere bestemt Kashmir.

Minerva har på bakgrunn av dette henvendt oss til Kulturdepartementet med spørsmål om hvorvidt departementet mener det er en god bruk av offentlige penger overbevise verden om at et norsk turistmål er i Kashmir. På vegne av kulturdepartementet svarer statssekretær Jan-Christian Kolstø (V) Minerva på e-post:

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS