KULTUR

Den krevende friheten

30 år er gått siden Murens fall. Men den som tror at forestillingen Det Det eR skal fortelle en krass politisk historie om å leve i det gamle DDR, vil bli overrasket.

Publisert

I anledning av at det i fjor var tredve år siden Berlinmurens fall, har Nationaltheatret valgt å iscenesette forestillingen «Det Det eR», en monolog av den danske forfatteren og dramatikeren Peter Asmussen.

Monologen er ikke skrevet for scenen, det er en roman fra 2012. Asmussen, som døde i 2016, er kjent og prisbelønnet i Danmark. Et gjennombrudd som manusforfatter fikk han i 1996 da han samarbeidet med Lars von Trier i filmen Breaking the Waves.

Den som tror at monologen, som er fint oversatt av regissør Øystein Røger, skal fortelle en krass politisk historie om å leve i Øst-Berlin i det gamle DDR (som tittelen antyder), vil bli overrasket. Vi hører ikke om vakttårn og piggtråd eller soldater som skyter på sine landsmenn som vil flykte til Vesten. Det er ingen historie om den kalde krigen. I stedet er det en fortelling om kvinnen Renate og hennes verden.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS