KULTUR

Hva om det skjedde her?

Veien til et autoritært styre, med angivere og portvoktere, kan være skremmende kort. HBO-serien The Plot Against America er brennaktuell.

Publisert Sist oppdatert

I Philip Roths roman The Plot Against America (på norsk Konspirasjonen mot Amerika) fra 2004 stiller populisten og flygerhelten Charles Lindbergh opp som presidentkandidat for Republikanerne i 1940. Og han vinner.

Taperen er den sittende presidenten, Europa-vennen og antifascisten Franklin D. Roosevelt. Lindbergh har gått til valg på et program for isolasjonisme og en underliggende paranoid fortelling om en global jødisk sammensvergelse. Det viktigste for den nazivennlige presidenten er å holde USA utenfor krigen mot Tyskland. Lindbergh skriver under en pakt med Hitler og går raskt etter jødene.

Roth forteller, gjennom kontrafaktiske fremstillinger av sin egen jødiske familie, hvordan frykt og fordommer gnager seg inn i det amerikanske sivilsamfunnet og legger veien åpen for gradvis demontering av den liberale orden og – slik tittelen fastslår – det virkelige Amerika.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS