NYHET
Ku som går med kalven på beite øker, melder SSB.
Foto: Iselin Linstad Hauge / Dyrevernalliansen
Kjøtt fra beiteku øker
Norsk melkekonsum har sunket drastisk de siste tiårene, men nå øker kjøtt fra kuer som lever med kalven.
Antall jordbruksbedrifter har falt med 17 prosent de siste ti årene, melder Statistisk Sentralbyrå (SSB). Det er bare kjøttproduksjon på storfe der antallet bedrifter har økt. Dette betyr i praksis ammekuproduksjon, kjøttfe som går med kalv og ikke melkes. Formålet er utelukkende kjøttproduksjon.
Det produseres for lite storfekjøtt i Norge i forhold til etterspørselen. Blant årsakene finner vi at nordmenn drikker mindre melk, samt at hver ku melker mer.
Mens vi i 1980 hadde et forbruk på 180 liter melk per innbygger i året, var forbruket i 2012 nede på 95 liter per innbygger.
Full pakke: digitalt årsabonnement + tidsskrift til kr 1499,-
Bestill her
Bli støtteabonnent: Få digital tilgang og tidsskrift, og støtt Minerva med kr 3000,-
Bestill her