Dårlig år for tilliten

Globalt falt tilliten til samfunnsinstitusjonene i fjor, men den er høyere enn for noen år siden, viser Edelman Trust Barometer.

Publisert Sist oppdatert

Hvert år siden 2001 har PR-firmaet Edelman publisert en undersøkelse av tilliten til ulike samfunnsinstitusjoner i hovedsakelig vestlige land, men også noen sentrale mellominntektsland. Den ferskeste rapporten – Edelman Trust Barometer 2017 - ble offentliggjort i går, og viser at 2016 har gitt betydelig fall over hele fjøla.

Det er ikke så overraskende, siden folkeavstemningen i Storbritannia og valget i USA peker i samme retning. Offentliggjøringen av Panama Papers har bekreftet omfattende skatteunndragelser blant verdens rike.

Frem til og med 2011 var denne undersøkelsen rettet mot det Edelman kaller ”den informerte offentlighet”, definert som de mellom 25 og 64 som har høyere utdannelse, stort forbruk av medier og som ligger blant de øverste 25 prosent i inntekt.  Siden da har også de øvrige blitt spurt, slik at man kan måle forskjellen mellom ”eliten” og ”folk flest”. Resultatene nedenfor gjelder for disse to gruppene samlet, dersom ikke annet et oppgitt.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS