NYHET

Ramzan Kadyrov har styrt Tsjetsjenia som en slags eneveldig vasall under Russland siden 2004.
Ramzan Kadyrov har styrt Tsjetsjenia som en slags eneveldig vasall under Russland siden 2004.

Et skrekkvelde på Kremls nåde

Mannen som halshugde Samuel Paty ble hyllet under sin begravelse i Tsjetsjenia. Regimet bruker mye ressurser på å påvirke diasporaen, inkludert fordømmelser av islamkritikk.

Publisert

Reaksjonene på drapet på Samuel Paty har vært kraftige verden over. Men mens de fleste land har fordømt halshuggingen av den franske læreren, har reaksjonene vært annerledes i drapsmannens hjemland: Forrige søndag ble drapsmannen Abdullakh Anzorov begravet ved en offentlig seremoni i landsbyen Sjalazi i Tsjetsjenia, der landsbyens borgermester deltok. Dagen etter omtalte den nasjonale TV-kanalen ChGTRK drapsmannen omtalt som «en gudfryktig ung mann» som ble tvunget til å reagere på karikaturene av profeten Muhammed. En gate i hjemlandsbyen skal også ha blitt oppkalt etter Anzorov. Mens Tsjetsjenias president Ramzan Kadyrov har fordømt drapet, har han også kritisert Frankrike for «en provoserende mangel på respekt for islamske verdier».

Putins vasall

Republikken Tsjetsjenia er en av mange enheter i den russiske føderasjonen, som har ulik grad av selvstyre. Alt i alt finnes det 22 slike republikker, som ble opprettet i tidlig sovjetisk tid for å gi mindre nasjonaliteter retten til å bestemme over seg selv, inkludert retten til et hjemland. Republikkene skiller seg fra andre enheter i den russiske føderasjonen ved blant annet å ha sine egne offisielle språk. Under andre verdenskrig ble tsjetsjenerne beskyldt for å ha samarbeidet med tyskerne og deportert til Sentral-Asia, men fikk vende tilbake i 1957.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS