SPALTIST

Ytringsfriheten står svakest i Arbeiderpartiet

Vi bør passe oss for lavt utdannede, eldre Ap-kvinner. De er en trussel mot ytringsfriheten. Mens Rødt-velgere er de mest klassiske ytringsliberalistene.

Publisert Sist oppdatert

Forrige uke utkom det en bok om ytringsfrihetens kår i Norge – Ytringsfrihet i en ny offentlighet – fra forskere ved Institutt for Samfunnsforskning, med støtte av Fritt Ord. I den offentliggjøres også tall fra en undersøkelse av befolkningens holdninger, med de nyeste dataene fra høsten 2020.

Med ferske koranbrenningsstunt i Norge og Sverige i friskt minne har det vakt oppmerksomhet at bare 30 prosent mener at det skal være lov å brenne religiøse symboler, mens 49 prosent er uenige i dette. Selv er jeg egentlig enda mer forundret over at et flertall, 43 mot 39 prosent, er enig i at å «støtte noens rett til å ytre seg rasistisk er like ille som å være rasist selv». Toleranse gjør altså medskyldig.

Et tredje spørsmål dreier seg om universiteter og høgskoler bør beskytte studenter mot krenkende ytringer og ideer, en problemstilling som først og fremst er forbundet med USA, men som også etter hvert er importert til Norge. Her er flertallet som mener dette 37 mot 32 prosent.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS