NYHET

Norges bank hever renten til 2,5 prosent

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache fremhevet i dag at inflasjonen har steget mer enn ventet, og arbeidsmarkedet ser ut til å være litt strammere enn tidligere lagt til grunn. Dermed kan vi også mest sannsynlig belage oss på en ny renteheving i desember.

Publisert Sist oppdatert

I en pressemelding annonserte i dag Norges Bank at bankens komité for pengepolitikk og finansiell stabilitet enstemmig har besluttet å heve styringsrenten med 0,25 prosentenheter til 2,5 prosent. Slik komiteen nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig også settes videre opp i desember.

På den påfølgende pressekonferansen redegjorde sentralbanksjef Ida Wolden Bache for vurderingene som ble lagt til grunn for beslutningen.

Blant de fremhevede faktorene som har trukket i retning av renteheving, ble det vist til at aktiviteten i norsk økonomi økte mer gjennom sommermånedene enn tidligere lagt til grunn, og BNP for Fastlands-Norge var høyere i august enn anslått i forrige rapport.

I tillegg viste sentralbanksjefen til at inflasjonen er høy. Konsumprisindeksen (KPI) steg med 6,9 prosent fra september i fjor til september i år. Tolvmånedersveksten i KPI justert for avgiftsendringer og uten energivarer var 5,3 prosent i september, som var litt høyere enn ventet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS