KULTUR

– Kan bli vanskeligere å lage kritisk journalistikk

Etter VGs feiltrinn i Bar Vulkan-saken tok Norsk Presseforbund initiativ til å revidere Vær Varsom-plakaten. Nå er VG-redaktør Gard Steiro bekymret for at endringer i regelverket vil føre til at viktige saker aldri kommer frem i lyset.

Publisert Sist oppdatert

Halvannet år er gått siden VGs redaksjon og arbeidsmetoder havnet i en av de største offentlige debattene om presseskikk noensinne. Historiens forløp er etterhvert kjent for de fleste av oss: En danse-selfie med en ung kvinne og Trond Giske i manesjen endte som en bekymringsmelding til Arbeiderpartiet. Et sitat fra kvinnen om at «det ble litt mye» skulle senere bli korrigert til at dansen hadde vært helt uproblematisk.

Etter at VG kom med sin interne evaluering to måneder senere, bestemte bransjeorganisasjonen Norsk Presseforbund seg for å sette i gang sitt eget evalueringsarbeid. Hva skulle til for å unngå slike uheldige situasjoner i en redaksjon?

Det umiddelbare svaret var at denne saken avdekker problemer og svakheter som ikke kan begrenses til VG, og derfor måtte inngå i en bredere undersøkelse. Undersøkelsen skulle ikke ta utgangspunkt i Bar Vulkan-saken, men i en bredere granskning av forholdet mellom kilder og redaksjoner i norsk journalistikk, utført av et kildeutvalg.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS