KOMMENTAR

Politiet deltar i paraden under Oslo Pride i 2019

Politiet er ikke lenger skeives store, stygge ulv

Politifolkene som banket, arresterte og trakasserte skeive på 60- og 70-tallet, er i dag døde og begravet. Det burde påstanden om at dagens politi gjør LHBT-bevegelsen utrygg også være.

Publisert Sist oppdatert

For mange er Stonewall-opptøyene fra sommeren 1969 selve symbolet på den moderne homokampen. «New York’s Finest» bestemte seg for å gjennomføre en razzia mot det skeive utestedet Stonewall Inn for n-te gang, men møtte på uforutsett motstand fra klientellet, og måtte barrikadere seg inne mens stemningen på gaten utenfor ble stadig mer amper. Opptøyene som fulgte, ble selve symbolet på at skeive satte foten ned, erklærte at nok var nok, og fikk utløp for frustrasjonen over stadig å bli trakassert av ordensmakten.

Pride-feiringene som går sin seiersgang rundt om i verden – og som i Oslo kun overgås av 17. mai i størrelsesomfang – startet opp som minnemarkeringer over sommernettene da slagordet «gay power» kunne høres i Greenwich Village. Kanskje er det derfor mange skeive fremdeles – over femti år senere – anser politiet som en slags naturlig fiende. Dette til tross for at politiet i New York, Norge og en rekke andre land har bedt ettertrykkelig om unnskyldning for behandlingen, og har deltatt i parader i årevis – sågar uten å trakassere noen.

Men der mange ser dette som en trivelig slutt på historien, later det til at andre ønsker fiendebildet tilbake. I 2021 ble NYPD bannlyst fra New York Pride i minst fire år, angivelig fordi deres tilstedeværelse «truet» medlemmer av det skeive miljøet. Norge fulgte etter: Våren 2022 erklærte FRI Rogaland at Stavanger-politiet var uønsket i byens Pride-parade

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS