SPALTIST

Leder i Sverigedemokraterna Jimmie Åkesson under Almedalsveckan 2018. For første gang er Sverigedemokraterna jevnstore med Socialdemokraterna på meningsmålingene i Sverige. Foto: Politikerveckan Almedalen/Flickr (CC BY-SA 2.0).

Et politisk jordskjelv i Sverige

Socialdemokraterna (S) er verken størst i Sverige eller blant landets LO-medlemmer. Ifølge flere nye meningsmålinger er skillet mellom Socialdemokraterna og Sverigedemokraterna (SD) så lite at det er innenfor feilmarginen. Det innebærer en grunnleggende endring i svensk politikk.

Publisert Sist oppdatert

Sverigedemokraterna (SD) er for første gang like store som Socialdemokraterna (S). Ifølge siste meningsmåling fra analysebyrået Demoskop er skillet mellom partiene nå så lite at det er innenfor feilmarginen. S taper oppslutning, og SD vokser. Dersom trenden fortsetter, kan SD bli det desidert største parti i neste riksdagsvalg, og dermed lykkes i deres forsøk på å ta Socialdemokraternas plass i svensk politikk.

Aller verst for S er kanskje at de ikke lenger er det største partiet blant arbeidere. Socialdemokraternas tette bånd til LO har vært en av de medvirkende årsakene til partiets sterke stilling på 1900-tallet. Uten basen i fagbevegelsen blir det vanskelig for Socialdemokraterna å opprettholde bildet av et folkebevegelsesparti.

Hvis Socialdemokraterna ikke er i stand til å stoppe blødningen til først og fremst SD, risikerer partiet å havne på tredjeplass i svensk politikk, bak SD og Moderaterna. Det vil i så fall innebære ytterligere et slag for et parti hvis fremste salgspunkt har vært at det er statsbærende. En eventuell tredjeplassering ville vært det endelige beviset på at Socialdemokraterna har blitt ett parti blant andre.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS