KOMMENTAR

Stadig flere amerikanere synes det er greit å ty til vold for å nå politiske mål.

En av tre amerikanere uttrykker toleranse for politisk vold

Forskere slår voldsalarm: Under Trump er det en kraftig økning i andelen amerikanere som mener vold kan rettferdiggjøres for å nå politiske mål. Det gjelder begge partier.

Publisert

Denne morgenen er preget av nyheten om at president Trump og hans kone Melania er smittet av covid-19. Men i går ble det offentliggjort en undersøkelse som speiler et større underliggende drama.

I Politico skrev et team som inkluderer de ledende valgforskerne Nathan P. Kalmoe og Lilliana Mason om sine undersøkelser tatt opp mellom 2017 og september i år som måler støtten til bruk av politisk vold.

Et sentralt spørsmål var: «Hvor mye mener du det er rettferdiggjort for ditt parti å bruke vold for å fremme politiske mål?» De fleste svarer fremdeles «aldri», men andelen som svarer minst «litt» er økt fra 8 prosent i november 2017 via 15-16 prosent i desember 2019 til 30 prosent i juni i år og 33 prosent for demokrater og 36 prosent for republikanerne nå i september. (Det er riktignok et annet firma som har administrert undersøkelsen i år, men spørsmålstillingen er den samme, så det skulle ikke gi store utslag.)

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS