KOMMENTAR

Joe Biden kan i natt, eller i løpet av de neste dagene, bli valgt til USAs eldste president noen gang.

Biden klar favoritt

Trump trenger klare systematiske feil i meningsmålingene for å vinne i natt. Avklaringen kan ta tid, men hold øye med Florida, som kan gi oss et svar allerede midt på natten.

Publisert Sist oppdatert

I et langt og begivenhetsrikt år er det noen faktorer, relevant for nattens valg som har ligget fast: Donald Trump har heller ikke i valgåret vært i nærheten av at halvparten av velgerne på et gjennomsnitt av målingene sier han gjør en god jobb. Det har aldri skjedd før i meningsmålingenes tidsalder.

Joe Biden har fra før han sikret seg den demokratiske nominasjonen alltid hatt en til dels klar ledelse over Trump i gjennomsnittsmålingene på nasjonalt nivå. Den har riktignok krympet litt de siste par ukene, fra et forsprang på over 10 prosentpoeng til 8,4 i de endelige tallene hos 538, mens Real Clear Politics som vanlig har Biden noe lavere med 6,7 prosentpoeng foran.

I de viktige vippestatene, som er jevnere enn landsmålingene tilsier, er det mindre spor av en klar bevegelse i retning Trump på slutten, selv om vi ikke kan utelukke at en del av hans 2016-velgere «kommer hjem» så sent at det ikke fanges opp av målingene. I 2016 var det et flertall av de, den gang mange flere, usikre velgerne som endte opp hos Trump helt på slutten. (Jeg har tidligere skrevet om at meningsmålinger ikke blir mindre treffsikre med tiden.)

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS