NYHET

Statlige russiske medier erklærte Ukraina «gjenforent» med Russland – så slettet de artikkelen

Minerva har oversatt artikkelen til norsk og publiserer den i sin helhet.

Publisert

Lørdag 26. februar publiserte flere statlige russiske medier en kronikk skrevet av Pjotr Akopov med tittelen «Demring for Russland og den nye verden». Artikkelen erklærte prematurt at Russland var vinner av krigen i Ukraina ved å slå fast at «Ukraina har vendt tilbake til Russland», og at Ukraina nå skulle gå tilbake til sin «naturlige tilstand som del av den russiske verden». Den ble raskt avpublisert, men ikke før den ble plukket opp av Minerva.

Den ble også plukket opp av Bellingcat, et kollektiv av granskende journalister som i en årrekke har dekket brudd på menneskerettighetene og væpnede konflikter, inkludert krigen i Donbas.

I artikkelen, som altså ble publisert på samme tid hos flere statlige medier som RIA Novosti og Sputnik før den ble fjernet, står det blant annet at Russland «gjenreiser sin historiske enhet» og «vender tilbake til sine historiske grenser i Europa». Uttrykk som «løsningen på Ukraina-spørsmålet» brukes også for å beskrive bakgrunnen for Putins invasjon forrige uke. Teksten slo også fast at intet vestlig press på Russland ville føre noe sted, og erklærte at en multipolar verdensorden nå var et faktum.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS