– Et atomvåpen i verdensrommet gir ingen mening

Alle stormakter utvikler romkapasiteter, men siste meldinger fra amerikansk etterretning gir ingen grunn til å forvente et atomkappløp i bane rundt jorden.

Publisert

Sist uke meldte amerikansk etterretning at Russland nå forsøker å aktivere et nytt kjernefysisk våpensystem i verdensrommet. Det var ikke opplyst om hvor langt på vei et slikt våpensystem er kommet, eller på hvilken måte det vil inneholde kjernefysiske elementer – som sprengladning eller til frakt. Det virker som om det er snakk om et anti-satellitt-system som skal plasseres i bane rundt jorden.

Aftenposten fulgte opp her hjemme med å peke på utfordringene med et slikt våpen. Kort fortalt vil det medføre stor risiko for egne satellitter å angripe andre lands romkapasiteter – både ved elektromagnetiske eller kjernefysiske angrep, eller ved å skape romsøppel som forårsaker vilkårlige skader.

Jonas Vidhammer Berge er forsker ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) og ser på militær utvikling i verdensrommet. Han bekrefter at det er grunn til å være skeptisk til hva Russland eventuelt er i ferd med å utvikle.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS