DEBATT

Bent Høie

Ord som ikke betyr noe

En nullvisjon for selvmord burde ligge fjernt for konservative og liberale partier.

Publisert Sist oppdatert

I en pressemelding nylig varslet regjeringen at det kommer en ny handlingsplan for forebygging av selvmord til høsten, og at denne kommer med en nullvisjon. «En nullvisjon er en verdi. Det er en visjon vi ikke skal tape av syne selv om veien dit er lang og krevende», slår helseminister Bent Høie fast i pressemeldingen. Til NRK uttaler Høie at «noen vil si at dette er et umulig mål, men det er nødvendig.»

Selvmord er ikke et tema som innbyr til harselering. Det er heller ikke meningen. Poenget er snarere at nettopp når temaet er alvorlig, bør politikere formulere seg på en måte som gjør det mulig å ta det som sies, på alvor. Intensjonen til regjeringen er selvfølgelig den beste, men det betyr ikke at det kan være det samme hvordan den er formulert. Hvis ikke ord betyr noe, trenger vi strengt tatt ikke politikere i det hele tatt.

Og man kan spørre seg hva regjeringens nullvisjon egentlig betyr. Mener Høie selv, i motsetning til «noen», at nullvisjonen er et mål som er mulig å oppnå? Det er ikke godt å si. Uttalelsen om at det er snakk om en «verdi» peker snarere i retning av at visjonen ikke er ment å være noe annet enn ett uttrykk for gode intensjoner. I begge tilfeller er nullvisjonen, slik Høie forklarer den, uttrykk for en holdning til politikk som ikke akkurat er egnet til å styrke troen på det borgerlige prosjektet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS