Lærdom fra Nixon: Trump-press på Fed gir inflasjon

Politisk press på Federal Reserve gir en kraftig og vedvarende økning i inflasjonen, ifølge en fersk studie. Men effekten på vekst er neglisjerbar.

Publisert

Rådgivere til Donald Trump har laget en plan som vil gi ham en makt over den amerikanske sentralbanken som er uten sidestykke, hvis han blir valgt som president i høst, ifølge Wall Street Journal

En ting er at sentralbanksjef Jerome Powell må regne med å finne på noe annet å sysle med. Noe annet er at Trump ifølge planen skal konsulteres om rentebeslutninger, at Trump vil kunne fungere som et utøvende styremedlem i sentralbanken, og at Feds policy skal samsvare med Trump-administrasjonens politikk. En tolkning av det siste punktet kan være at Federal Reserve må gi full oppbakking dersom Trump for eksempel ønsker svakere dollar av hensyn til eksporten og handelsbalansen.

Talsmenn for Trump-kampanjen sier til WSJ at planen ikke skal tolkes som et «offisielt» forslag. Bill Dudley, tidligere sjef for Federal Reserve Bank of New York, kaller ideen for skremmende. Det vil ikke være lett for en enkelt president å undergrave sentralbankens uavhengighet, skriver han på Bloomberg, men selv forsøket på å gjøre det kan gjøre stor skade.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS