Hva skjer hvis førstegangsvelgerne tyr til Snapchat?

Minervas test avslører en viss politisk slagside i Snapchats kunstige intelligens, men aller mest på vår tids mest betente spørsmål.

Publisert

Nesten 4,4 millioner mennesker vil være stemmeberettigede ved høstens lokalvalg. En kvart million nordmenn vil kunne stemme i år som kunne det sist. De er nå blitt gamle nok, og er forhåpentligvis i full gang med å lese partiprogrammer, studere kandidatlister og prøve forskjellige valgomater . 

Alternativt kan de gjøre som førstegangsvelgere flest, og holde seg trygt inne på sosiale medier når de skal kalibrere sitt ideologiske kompass. Det gjør det ikke så enkelt. På Facebook kan de se hva eldre familiemedlemmer mener, når de en sjelden gang poster noe mer substansielt enn feriebilder. På instagram kan de se hvilke tema kjendiser befatter seg med, i tillegg til lekrere feriebilder.

Men hvilken rolle vil kunstig intelligens spille i å hjelpe nye – og gamle – velgere å orientere seg i det politiske landskapet? Spørsmålet er aktuelt etter at Aftenposten 26. juni skrev om hvordan Chat GPT – alle læreres skrekk – har en innebygget liberal slagside. Dette vil, forklarer Aftenposten, kunne påvirke svarene man får om man benytter Chat GPT som valgomat. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS