Tidenes dyreste ansettelse

Ansettelsen av Helge Lund som konsernsjef for Statoil har vært statens dyreste noensinne, og det er ikke på grunn av lønnspakken. I sin forvaltning av Statoil har ikke norske politikere hatt folkets interesser som førsteprioritet.

Publisert Sist oppdatert

De fleste vil nok av overskriften umiddelbart tenke på Helge Lunds lønnspakke som konsernsjef i Norges største selskap gjennom 10 år. For, tradisjonen tro, har det som oftest vært lønningsposen til Lund som har engasjert politikere og media. Det gjaldt også overskriftene da Lunds avgang ble offentliggjort tidligere i høst. "Helge Lund kan tjene 900 millioner på 5 år", var overskriften i Aftenposten og i flere andre medier.

Men det er ikke millionlønningen til Lund denne artikkelen handler om. Dette er en liten analyse av Lunds 10 år i sjefsstolen, hvor arven er et Statoil i møte med en ulønnsom fremtid og politikere som har vært mer opptatt av millionlønninger og utenrikspolitiske interesser, heller enn samfunnets interesser på norsk sokkel og utenlandsinvesteringer i hundre-milliardersklassen.

Til tross for mye kritikk fra både miljøbevegelsen, ansatte og politikere under Lunds periode i Statoil, så ble Lund den første konsernsjefen i Statoil som gikk fra sjefsstolen frivillig. Hans periode som sjef ble også unisont hyllet fra hele det politiske spekteret, selv om noen ansatte feiret ved å heise flagget.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS