USAs skyld og et forsvar for NATO-utvidelsene

Trangen til å legge skylden på USA for alt som går galt i verden, er stor både blant USA-kritikere, og, paradoksalt nok, hos en del svært proamerikanske realpolitikere. Sist i rekken: Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

I Gro Holms korrespondentbrev fra Washington denne helgen legger hun frem en tolkning om at amerikansk politikk, og særlig utvidelsen av NATO, har mye av skylden for at Russland er blitt en aggressiv stat i sine nærområder generelt, og Ukraina spesielt. Tolkningen er blitt utbredt blant enkelte tilhengere av Realpolitik i amerikansk utenrikspolitikk, som Henry Kissinger, John Mearsheimer og Robert Gates, tidligere forsvarsminister under både George Bush og Barack Obama.

Holm balanserer ikke med noen andre perspektiver, så kanskje er dette synspunkter som ligger nær hennes egne. Analysen er i hvert fall populær i Norge blant dem som ofte har vært blant USA argeste kritikere på venstresiden, som Klassekampens Bjørgulv Braanen. Sverre Lodgaard, tidligere direktør ved NUPI, har vært kritisk til NATO-utvidelsene helt fra 1990-tallet.

Det er en analyse som bør utfordres. For Russlands problemer med «det nære utland» begynte lenge før noen NATO-ekspansjon var på idéstadiet. Og den autoritære og militaristiske dreiningen i russisk politikk har helt andre årsaker enn amerikansk politikk.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS