Breivik var ikke gal

Breiviks hisset til borgerkrig og inspirerte terroristen på New Zealand. Flere bør spørre seg om de har borgerkrigen som frykt eller fantasi.

Publisert Sist oppdatert

Fredag denne uken myrdet Brenton Tarrant 49 muslimer samlet til fredagsbønn i terrorangrep i Christchurch, New Zealand. Han har trukket frem Anders Behring Breivik som sin viktigste inspirasjon, og har hevdet at han har vært i kontakt med Breiviks tempelridderorden.

Det siste er åpenbart ikke sant, siden den som sådan ikke eksisterer. Lars Josephsen ser det som en del tel av at Tarrant bevisst driver gjøn med publikum. Men det er mer alvor bak, som bringer oss tilbake til et av spørsmålene i den store debatten om hvorvidt Anders Behring Breivik var strafferettslig tilregnelig. Der handlet nemlig en av uenighetene om hvorvidt Breiviks fantasifoster Knights Templar var et tydelig symptom på virkelighetsbrist eller ikke.

Jeg skrev om saken den gang at Breivik fremstilte Knights Templar «dels som noe som eksisterer (eller i hvert fall har en kjerne av virkelighet), dels som noe han forsøker å selge inn som et konsept andre kan kopiere, noe som er svært tydelig i innledning til del 3 av kompendiet, hvor han beskriver det som en fiktiv, hypotetisk organisasjon».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS